Ez nem volt, van, de nem tom lesz e

Blogomon iskolai jegyzeteimet fogom közzétenni. Blog szerkesztői: Ivánkay Ádám (fizika) Sváb Gergely (kémia) Szöllős Norbert (biológia) Baksa Márk (a többi...)

Kémia óra (Szeptember 18.)

2008.09.21. 21:18 | baksusz | 1 komment

Szerves kémia

Szén: C (rend: 6, msz: 12) esz: 1s2 2s2 2p2 -- energiafelvétel--> hibridállapot: 1s2 2s1 2sp3

Szerves vegyületel:

I. történet:
1. Egyiptom: orvostudomány (balzsamozás, gyógyítás), sörkészítés (árpa, búza, méz), tartósítás (só, füst), írás (tinta, papirusz)
2. 1800-as évek: Bergman (szerves vegyületek 4 fő alkotóeleme: C, H, O, N), Laboisier ( tömegarányokkal bizonyít), Wöhler (cián (szervetlen) -> karbomid (szerves, vizelet egyik alkotóeleme)

II. csoportosítás:
CH-ek: heteroatomos (N, S, O) vagy nem
láncos (telített vagy telítetlen, mindkettőn belül egyenes vagy elágazó) vagy gyűrűs (telített (1-szeres kötés a C atomok között), telítetlen (többszörös kötés a C atomok között), vagy aromás pl:benzol)

III. nevezéktan: (vegyületek elnevezése)
1. leghosszabb C lánc neve, ez kerül a teljes vegyület végére (pl: ...-pentán)
2. főláncot megszámozzuk onnan, ahová az első, vagy fontosabb elágazás kerül
3. kapcolódó csoportokat elnevezzük (-il végződést kap pl: metilcsoport CH3, etilcsoport C2H5)
4. ABC sorrendbe rakjuk a kapcsolódó csoportokat
5. megkeressük, hogy melyik helyre kapcsolódik aztán ezt írjuk le

példa: Az 5etil-4izobutil-2,5,6,7tetrametil-dekán, ez egy olyan molekula melyben a leghosszabb leghosszabb C lánc 10 atomot tartalmaz, tehát dekán és kapcsolódik hozzá 1 etil (C2H5) az 5. C atomnál, egy izobutil (butil, vagyis (C4H9), de nem szabályos elrendeződésű) a 4. szénatomnál, 4 (vagyis tetra) metil (CH3) kapcsolódik hozzás a 2. az 5. a 6. és a 7. C atomnál (ha ugyanahhoz a C atomhoz kapcsolódnának azt 2 ugyanolyan számmal kéne jelezni pl: 2,3,6,6tetrametil)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baksusz.blog.hu/api/trackback/id/tr34674854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gsvab 2008.09.21. 21:28:51

Szerintem remek lett!!!
süti beállítások módosítása